preskoči na sadržaj

Umjetnička škola Matka Brajše Rašana

 > Naslovnica
Vijesti

BRAJŠI U SPOMEN

Autor: Marijano Atanasković, 27. 10. 2019.

U subotu, 26. listopada 2019.g. u pulskoj Zajednici Talijana (Circolu), održao se tradicionalni koncert, 16. Dani vokalne glazbe “Brajši u spomen” u organizaciji KUD-a “Matko Brajša Rašan” iz Pule. Osim pjevačkog zbora organizatora ove važne manifestacije, na koncertu su nastupili učenici Glazbene škole Ivana Matetića - Ronjgova iz Pule, KUD “Ive Jurjevića” iz Omišlja, MOPZ “Delfin” iz Izole te pjevački zbor naše škole, koja jedina u Republici Hrvatskoj s ponosom nosi ime skladatelja Matka Brajše Rašana te s posebnim osjećajem odgovornosti radi na promicanju njegovog lika i djela. Svaki zbor interpretirao je po jednu Brajšinu skladbu, uz slobodan izbor dodatnih skladbi, a naš je zbor, pod vodstvom učiteljice Diane Macan, uz klavirsku pratnju učiteljice Kristine Puh Leko, odabrao skladbu “Hajd na ples”, koju je Brajša skladao na tekst Viktora Cara Emina i vrlo zahtjevan glazbeni broj iz filma “Kralj lavova”, “Can you feel the love tonight” koji potpisuju Elton John i tekstopisac Tim Rice. Na kraju koncerta svi su zborovi zajedno izveli istarsku himnu “Krasna zemljo, Istro mila”, a jedan član zbora iz Izole, uz zahvalu organizatora, znakovito je primijetio: “Na ovom koncertu, dokazali smo da ste vi naši, a mi vaši.”, a to je upravo ona vrijednost za koju se, između ostalog, Brajša zalagao, međusobna suradnja, razumijevanje i poštivanje među ljudima različitih sredina.
Ovim nastupom našeg zbora koji daleko izlazi iz okvira podučavanja u učionici, učenicima je omogućeno da učestvuju na koncertnoj pozornici najvećeg istarskog grada, pred novim auditorijem, među kojima su bili vrsni poznavatelji lika i djela Matka Brajše Rašana. Uz čistu i uspješnu interpretaciju, iskazujući pritom na najbolji način rezultate svog rada, učenja i talenta, zbor je promovirao s ponosom Brajšinu skladbu koju su uvježbali u vrlo kratkom vremenu, s posebnim osvrtom na važnost skladateljevog rada i njegov utjecaj na vrednovanje istarskog glazbenog nasljeđa i tradicije. Uloga naše škole u vrednovanju, arhiviranju i promociji Brajšinih djela započela je u vrijeme dok smo bili najvažnija podružnica PUO Labin, sakupljanjem skladateljevih originalnih forografija, nota u rukopisu, tekstovima, pismima i posebno s otkrićem dopisnice iz 1914.g. na kojoj je prvi puta tiskana istarska himna Krasna zemljo, Istro mila, vrijedne materijale koje je pažljivo sakupljao naš učitelj Marijano Atanasković, a kasnije u nekoliko vlastitih predavanja prezentirao učitelj solfeggia i teorije glazbe mr. sc. Nikola Lovrinić. Umjetnička škola Matka Brajše Rašana ove godine obilježava 30. godišnjicu uspješnog postojanja, petu godišnjicu osamostaljenja i 160. obljetnicu Brajšinog rođenja u prosincu ove godine, nizom koncerata u školi i javnim prostorima lokalne zajednice s kojom intenzivno i permanentno surađujemo u zajedničkom cilju obrazovanja učenika i proširivanju njihovih glazbenih i kulturnih horizonata, kao budućih promotora univerzalnih vrijednosti naše tradicije i implementaciji važnosti glazbe među ljudima u lokalnoj i široj društvenoj zajednici. M. A.
 > Naslovnica
CMS za škole logo
Umjetnička škola Matka Brajše Rašana / Aldo Negri 11, HR-52220 Labin / www.us-mbrasana.skole.hr / ured@us-mbrasana.skole.hr
preskoči na navigaciju